Adatmentés, adatbiztonság

Adatmentés = adat biztosítás

2022.05.06.

Az adatmentést egyféle biztosításnak lehet tekinteni. Mint az életbiztosítás esetén is akkor jó, ha nem kell igénybe venni, ugyanúgy a mentést sem kell sosem visszatölteni.

Mivel szinte minden számítástechnikai eszköz ma már rendelkezik mentés funkcióval, a felhasználónak kell eldöntenie, hogy milyen mentést szeretne elvégezni.

Gyors egyszerű a mentés! Mentést végezhetjük ugyanarra az eszközre, ahol az adat van. Ha ez az eszköz egy pl. PC és Windows fut rajta a rendszerbeállításokban „frissítés és biztonság” menüpontban van a mentés lehetősége. A beállítások alatt ki tudja választani, az időintervallumot, az időszakot és a mentendő mappát, valamint hová lesz a mentés.

Hasonlóan működnek más operációs rendszerek és adatmentő programok is, érdemes akár ki is próbálni melyik az, ami tetszik, illetve szakember ajánlott. Mindenképp ellenőrizni kell, hogy a mentett adataink visszaállítás után tényleg használhatók-e lesznek. Ehhez használjon egy próba mappát, pár képpel, szöveggel, vagy fájl típussal, amit menteni kíván. Mentés után törölje a mappát, majd mentésből töltse vissza.

Ha a próba sikeres, a valós mappákat jelölje meg, és indítsa el a mentést.

A kipróbálást akár ugyanazon a gépen is el lehet végezni, de a folyamatos mentés már nem ajánlott a használatban lévő adatok mellé tenni. Vegyünk egy egyszerű példát, ha ugyanazon a tárolóegységen van az adat és a mentés, de a tároló megsérül, olyan, mint ha nem is lett volna mentés.

De akkor hova mentsünk? Természetesen külső tárolóra.

Itt jön a kérdés, hogy mi legyen ez a külső tároló? Ehhez először is meg kell nézni milyen adatokat szeretnénk menteni, milyen időszakonként lesz mentés és mennyi adat.

3 kategóriájú biztonsági mentésit használunk, az alap a „Teljes biztonsági mentés”, van még a Differenciált biztonsági mentés, valamint Növekményes (inkrementált) biztonsági mentés. A Teljes biztonsági mentés a legalapvetőbb biztonsági mentési típus, amely biztonsági másolatot készít az összes fájlról és mappáról, partícióról, lemezről. Ez azonban időigényes, és sok helyet igényel valamit sokáig tart.

Folyamatos mentés esetén kell az „intelligens” mentés. Mind a differenciális, mind az inkrementális biztonsági mentés, mellyel időt és lemezterületet takarítanak meg azáltal, hogy csak a megváltozott fájlokat mentik. De jelentősen különböznek egymástól abban, hogy hogyan teszik ezt, és mennyire hasznos az eredmény.

A számítógépen lévő adatok többsége nagyon lassan vagy egyáltalán nem változik. Ebbe beletartoznak maguk az alkalmazások, az operációs rendszer és még a felhasználói adatok nagy része is. Sok esetben ezek mentése felesleges is lehet, mert könnyen pótolhatók. Ezek alapján tárolón lévő adatoknak csak egy kis része változik akár napi akár heti szinten nézve. Ennek ellenére a naponta változó adatokról már van értelme biztonsági másolatot készíteni. Ez az alapja az intelligens biztonsági mentési stratégiának.

A differenciális biztonsági mentések a következő lépés a biztonsági mentési stratégiában. A differenciális biztonsági mentés csak a legutóbbi teljes mentés óta megváltozott fájlokat menti le minden alkalommal a megváltozott fájlokat, és így tovább a következő teljes mentésig. A differenciális biztonsági mentések gyorsabbak, mint a teljes biztonsági mentések, mivel jellemzően kevesebb adatról készül a biztonsági mentés. A mentett adatok mennyisége azonban minden egyes differenciális mentéssel növekszik a következő teljes mentésig. A differenciális biztonsági mentések rugalmasabbak, mint a teljes biztonsági mentések, de még mindig nehézkes, ha napi egyszeri alkalomnál többször szeretnénk elvégezni őket.

Az inkrementális biztonsági mentések szintén csak a megváltozott adatokat mentik, de csak azokat az adatokat, amelyek az utolsó biztonsági mentés óta megváltoztak – legyen az teljes vagy inkrementális biztonsági mentés. Ezeket néha „differenciális inkrementális biztonsági mentéseknek”, míg a differenciális biztonsági mentéseket néha „kumulatív inkrementális biztonsági mentéseknek” nevezik.

Tehát ha egy inkrementális biztonsági mentést készít, akkor csak az előző inkrementális biztonsági mentés óta megváltozott adatokról készít biztonsági mentést. Az eredmény egy sokkal kisebb, gyorsabb biztonsági mentés. Az inkrementális biztonsági mentések jellemzője, hogy minél rövidebb az időintervallum a mentések között, annál kevesebb adatot kell lementeni. Ezért, a biztonsági mentések olyan kicsik és gyorsak, hogy valójában akár óránként vagy akár gyakrabban is készíthetünk biztonsági mentést, attól függően, hogy milyen munkát végzünk, és mennyire fontos, hogy aktuális biztonsági mentésekkel rendelkezzünk.

Míg az inkrementális biztonsági mentések sokkal nagyobb rugalmasságot és részletességet (a mentések közötti idő) biztosítanak, addig a visszaállításuk hosszabb időt vesz igénybe, mivel a biztonsági mentést a legutóbbi teljes biztonsági mentésből és az azóta készült összes inkrementális biztonsági mentésből kell újra összeállítani.

Még egy fontos dolog, ami miatt érdemes intelligensen menteni, az nem más, mint a különböző kártevő vírusok. Ha beüt a baj, elővehetjük a teljes mentést, és az utolsó „egészséges” mentésig vissza tudjuk állítani az adatokat.

A fentiek alapján már kezd összeállni a kép, hogy mire figyeljük, tehát ha tudjuk mekkora lesz a teljes mentés mérete, meg tudjuk határozni a méretet is ahová a mentések kerülnek.

Statikus eszköz esetén pl. egy irodai gép könnyen külső diszkkel megoldható a mentés, de bármi történtet és az egy helyiségben tárolt eszközök egyszerre mehetnek tönkre.

Mobil eszközöknél, de, ez az irodai gépekre is vonatkozik jobb a hálózati mentés. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a menteni való, és a mentés helye biztonsági távolságban van.

Ha már eljutottunk idáig érdemes azt is megemlíteni, hogy a mentést végző gépek esetén is van biztonsági mentés. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy a mentett adatot tároló kiszolgálónk is külön mentés kell, ezt inkább úgy oldják meg hogy a tároló lemezeket RAID-ba kötik, így azok az adatokat egymás között is megosszák és egy RAID5 esetén 1 lemez kiesése után sem veszik el az adat, még a RAID 6 esetében, ha ez 6 lemezzel történik, akár 2 lemez is cserélhető adatvesztés nélkül.

Mindezek után állíthatjuk, hogy fajlagosan érdemes nagyobb rendszerben tárolni a mentést, mivel biztonságosabb és költséghatékonyabb mint kis rendszerek kiépítése.

Szolgáltatásunkkal kapcsolatban további információkat az adatmentes-backup.hu oldalon talál, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a részletes tájékoztatásért.

Cikkünk nem számít szakmai állásfoglalásnak. Részletes tájékoztatásért lépjen kapcsolatba velünk, úgy személyre szabott, és a konkrét felhasználási igényeknek megfelelő tanácsokat tudunk adni, a megfelelő szakmai megoldást tudjuk kínálni.