Webtárhely szolgáltatók – mindenki ugyanazt kínálja?

2022.07.09.

Széles, nagy a kínálat a webtárhely szolgáltatások piacán, különböző méretű tárhelyek, az ingyenestől a fizetősig, rengeteg az opció, és nehéz a pontos eligazodás, mindenki használ webtárhelyet, de nézzük mik a különbségek.

Mikor webtárhelyre gondolunk elsősorban a weboldal elhelyezésére, működésére, helyigényére gondolunk, de valójában sokkal többről van szó. Webtárhely kell a levelek fogadására, weben elérhető, de a honlaptól független anyagoknak, távoli mentésnek, és még sorolhatnánk, így a webtárhelyek is különbözhetnek.

Legtöbb felhasználónak elég az osztott tárhely, ezeket általában a szolgáltatók csomagban kínálják együtt a levelezéssel. Kis felhasználók részére ezek az ideális megoldások, mivel domain neve alatt elérhető honlapján tudja magát bemutatni, levelezése a saját domainjával jelenik meg így már a partnerek részéről is komolyan vehető. Az osztott tárhely azt jelenti, hogy a szolgáltató ismerve a kiszolgálóját (szerverét) meghatározza, hogy az eszközzel a legoptimálisabb módon hány ügyfelet kíván kiszolgálni, és úgy ossza meg az erőforrását. Ennek eredményeként a felhasználó egy kedvező árú szolgáltatáshoz jut.

Nagyobb igénybevétel pl., webshop, levelezőszerver, műsorszórás (streaming), stb., esetében már jellemzően kevés az osztott webtárhely ilyen esetben már érdemes virtualizált szervert (VPS), fizikai szervert vagy felhő alapú szolgálást választani.

Az osztott tárhely szolgáltatók a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében, olyan karbantartási, webadmin és biztonsági intézkedéseket is ellátnak külön díjfizetés igénye nélkül, ami a dedikált szerver szolgáltatások esetében általában külön díjfizetős megállapodás szokott lenni.

Webadmin vagy vezérlőpanel szolgáltatások (itt felsorolva a legismertebbeket, mint a CPanel, DirektAdmin, Plesk, ISP-Admin), nagy könnyedséget adnak a felhasználóknak, mivel ezek a programok segítenek, és automatizálnak olyan beállításokat, mint a DNS, SSL, spam és vírus szűrés, vagy lehetőséget adnak a levélfiókok, adatbázisok létrehozásában kezelésében.

Bármelyik vezérlőpanel lényegében ellát minden szükséges feladatot. Vannak, akik bizonyos típusra esküsznek, de ez jellemzően csak megszokás kérdése. Természetesen vannak különbségek, pl. a Cpanelben van a legtöbb lehetőség a finomhangolásra, speciálisabb beállításokra, kérdés, hogy ez a felárat a többihez képest megéri-e vagy nem, mert a szolgáltatások ára függhet a vezérlőfelületek típusától is.

A prémium tárhelyszolgáltatók csomagszolgáltatása tartalmaz telepítő rendszert mellyel a megrendelő pár kattintással telepíthet honlap motor alkalmazást (WordPress, Jomla, stb.) már a tárhelyen előre telepített szolgáltatással kínálja, vagy egy honlapkészítő alkalmazáshoz kínál tárhelyet (pl.: WIX). A honlapkészírő+tárhely szolgáltatók esetén nem kell elfelejteni, hogy igaz, hogy úgy tűnik, hogy a honlap tárhelyet fizeti meg, mint szolgáltatást, de nem tud az elkészült projekt a megadott fejlesztő rendszer nélkül létezni, azaz az elkészült designit nem lehet átvinni más szolgáltatóhoz, még az első két esetben lényegében ez a szabadsága is megmarad a felhasználónak.

Mivel ezek a telepítő rendszerek is lehetnek különbözőek, sőt még nem is kell, hogy függjenek maguktól a vezérlőpanelektől, általánosságban azt tudjuk elmondani, hogy ezek olyan általában díjmentesen is használható applikációk gyűjteménye, amiket a felhasználók általában használnak.

A teljesség igénye nélkül vegyük a „Softaculous”-t, (partnerünk biztosította tesztelését), a telepítő teljes mértékben lefedi a szükségleteket: Blogokra (WordPress, PivotX), Porálok/CMS-re (joomla, e107, Drupal, stb), Fórum (phpBB, bbPRESS), Kép galériák, Wikik, webáruházak, játékok, levelezők, stb. telepítésére. A program nagy előnye, hogy a frissítésekkel sem kell foglalkozunk, egy kattintással azt is elvégzi.

Cikkünk nem számít szakmai állásfoglalásnak. Részletes tájékoztatásért lépjen kapcsolatba velünk, úgy személyre szabott, és a konkrét felhasználási igényeknek megfelelő tanácsokat tudunk adni, a megfelelő szakmai megoldást tudjuk kínálni.