Milyen domaint válasszunk

Domain nevet! – de milyet?

2022.06.07.

Miközben egyes szociális hálózatok átveszik a gyors és egyszerű tartalomszolgáltatást, illetve az ingyenesnek mondott levelezőrendszerek jók, divatosak, minden magára adó vállalkozás, sőt magánszemély is saját domain név alatt van jelen a weben.

De miért is?

A válasz egyszerű, csak saját magától függ mástól nem. Ismerősen cseng valakinek a „chello.hu”, igen arról a szolgáltatóról van szó, akit eladtak, a domain név, ha meg is maradt, de a levelezés a @chello.hu alatt megszűnt. Azok, akik ezt használták, ezzel voltak bármilyen rendszerben bejelentkezve már egy idő után már nem kapták meg leveleiket, értesítéseiket, mindenütt át kellett jelentkezni és egy másik címet megadni.
Mi a megoldás? – Saját domain név!

Mennyire biztonságos? – Egyes domain nevek fenntartását akár 5-10 évre előre is ki lehet fizetni, így szinte lehetetlen, hogy a bevált domain név elvesszen.

Mennyibe kerül ez a biztonság? – Hihetetlenül olcsó, ha össze szeretnénk hasonlítani bármivel, nagyon nehéz, mivel az utóbbi időkben az infláció hatására mindennek emelkedett az ára és nem csak belföldön, de külföldön is, ehhez képest a domain fenntartás több évre fix áras, de visszatekintve az utóbbi 10 a .hu esetében nem volt változás, a többi esetében is minimális inkább a forint deviza árváltozásának korrekciója volt megfigyelhető az árakban.

A .hu vagy más?

A kérdés könnyűnek tűnik, de érdemes átgondolni, esetleg szakember – Regisztrátor segítségét kérni.

2020 őszén a regisztrált .hu-s domain nevek száma már meghaladta a 800.000-t, ha azt vesszük hogy 64 karakter hosszúságú lehet egy domain név, ami tartalmazhat bármilyen magyar ékezetes és ékezet nélküli betűt, számot és a „-„ jelet is, ezt azt jelenti, hogy nagy lehetőség van még a kiválasztott nevek regisztrációjában.

„Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács” – ez a domain neveknél is igaz, évente több tízezer domain név szabadul fel és ezek újra regisztrálhatókká válnak.

.hu – minden áron? Talán igen, talán nem. Ha a névválasztáskor nem találunk megfelelő szabad magyar nevet, érdemes körülnézni, van más lehetőség is. Az utóbbi időben már nem csak a .com/ .info /.net nevek dominálnak, hanem ha valamit egy célzott országba szeretnénk megjelentetni, az adott célország domain végződésével is tudunk domaint foglalni, de akár a honlapunk témája is segíthet a domain végződés kiválasztásában. Már több mint 800 témajellegű domain végződés közül lehet választani, sajnos ezek ritkán érhetők el egylistában, de ezért vannak a szakértő regisztrátorok, hogy segítsenek.

Miért jó a .hu választása? – sokaknak ez az alap és nehezen tudnak egy magyar cég esetében mást elképzelni. Ha pl. arra gondolunk, hogy a „sarki pék” domain nevet regisztráltat, valószínűleg megadja a lokáció helyét is, ahol elérhető, és .hu-val regisztrálja a domain nevét, a lokáció ismerete bizalomra ad okot. Egy .hu-val végződő domain esetén feltételezzük, hogy az információ magyar nyelven lesz elérhető, sőt, ha a domain név alatt elérhető weboldal árut, vagy szolgáltatást kínál az, magyar fizetőeszközben azaz forintban lesz megadva.

Amennyiben ellenőrizni kívánja, hogy az ön által domain név még szabad-e itt ellenőrizheti, vagy ha szakérőre van szüksége írjon nekünk.

Cikkünk nem számít szakmai állásfoglalásnak. Részletes tájékoztatásért lépjen kapcsolatba velünk, úgy személyre szabott, és a konkrét felhasználási igényeknek megfelelő tanácsokat tudunk adni, a megfelelő szakmai megoldást tudjuk kínálni.